Home Новини Топ 5 Еко пътеки и забележителности около Пампорово

Една зареждаща разходка из необятната красота на Родопа.

  1. Пампорово, Язовира, Орфееви скали, Иглите – лека натовареност за около 4 часа можете да се насладите на тази изключително приятна разходка в планината. Следвайте маркировката и указателните табели. Проучете маршрута предварително! Тръгнете по пътя за кулата Снежанка или с кола, или пеш от Студенец по зелената писта. Не преминавайте през трасетата за планинско колоездене. Ако сте с кола можете да стигнете до връх Снежанка, оставете колата там и поемете в посока /югоизточно/ към Орфееви скали. Югозападно се пада пътеката, която води до връх Иглите също с уникална панорамна гледка.
  2. Еко пътека Невястата / Калето – Една от най-посещаваните в близост до Пампорово, само на 6 км от курорта в посока град Смолян. Още на самата отбивка има страхотни забавления за деца – Стена за катерене, Въжена градина с мостчета и детски тролей. Само на няколко метра по-надолу се намира Манастир „Св.Вмчк. Панталеймон“. Пътеката се разклонява на две – едната води до Калето-Смолянската крепост, а другата до Скала „Невястата“ като пътеката завършва с панорамна площадка и голям Алпийски тролей. Силно препоръчване това екстремно преживяване! Пътеката до Алпийския тролей е много приятна и обезопасена, преди да стигнете до тролея има беседка, детска дървена къщичка и люлки. По маршрута има изградени и трасета за Via Ferrata.
  3. Еко пътека Каньона на водопадите – Трябва да стигнете до град Смолян (15 км.), на светофара в дясно и следвате указателните табели. Отново съветваме да проверите предварително маршрута и времето. Целия маршрут отнема около 4 часа – от началото на пътеката и връщане. В Посетителския туристически център могат да ви дадат много полезна информация за маршрута, има и символична такса. Не пропускайте тази живописна пътека с водопади. Най-високия е 60 м. Водопад „Орфей“.
  4. Рожен, Картола, Хижа Момчил юнак – Тръгвате в посока Рожен и стигате до местността „Картола“ където можете да оставите колата и да тръгнете в посока хижа „Момчил юнак“, следвайки маркировката. До самата хижа можете да стигнете и с кола по пътя. От Пампорово до местността Картола са 15 км., а до самата хижа 17 км. Съчетайте с разходка до близкото езеро, а любезните домакини ще ви нагостят добре.
  5. НАО Рожен, Ферма за животни Санта Клаус – Ако имате достатъчно време можете да съчетаете маршрут 4. и 5. Отново посока Рожен можете да посетите Фермата за животни „Санта Клаус“, където децата се радват на страхотните животинки, както и единствената в България – Национална Астрономичска Обсерватория „Рожен“ – на 14км. от Пампорово.

Това е нашият избор за едни от най-живописните места в близост до Пампорово, които можете да посетите в рамките на няколко дни.

Някои от тези маршрути са включени в нашата Приключенска програма с Анимация за деца от 7 до 15 г. – Active Teen

Имайте предвид, че сте в планината и времето винаги може да ви изненада, затова е добре да сте подготвени. В следващата новина ще говорим за подходящо облекло и екипировка за планина. Препоръчваме летния сезон в периода от началото на юли до края на август, когато времето е най-топло и денят е най-дълъг.

В този период особено от средата на юли можете да си наберете букет от ароматни и изключително полезни билки, да хапнете свежи горски ягоди и боровинки. Ако имате късмет можете да се натъкнете и на някои изключително вкусни видове гъби – манатарки и сърнели. Много внимателно с гъбите – напомняме, че доста от тях имат двойници. Ако не сте сигурни и няма водач с вас, който добре познава тези видове, по-добре ги оставете!

Повече информация за маршрутите можете да получите и на място в Хотел „Орфей“, където колегите с удоволствие ще ви съдействат.

Резервирай